Weekend-ul trecut am plecat la Mediaș. Un oraș mic la doar o oră de Brașov. Dacă nu ai mașină poți să faci acest traseu cu trenul, iar pe 24 februarie, de Dragobete, CFR-ul oferă două bilete de tren la preț de unul.
Drumul spre Mediaș
Noi am plecat din Brașov, am trecut prin Rotbav, Hoghiz, Rupea. Satele din zonă îmi amintesc de copilăria petrecută la țară. Oamenii sunt simpli, casele la fel de simple, iar pe alocuri copii fericiți îți fac cu mâna de la poartă. După o oră de la plecare am intrat în Sighișoara, dacă nu ai ajuns încă, este obligatoriu să mergi și să te rătăcești pe străzile medievale. După Sighișoara se vede un drum care duce spre Biertan, din păcate noi nu am intrat în sat, dar este pe listă. În Biertan poți să vizitezi biserica fortificată care are un altar compus din 28 de panouri pictate în perioada 1482 – 1513 și ușa prevăzută cu 19 încuietori.
Ce poți face în Mediaș
Ajunși la Mediaș ne-am cazat la Hotelul Binderbubi, un hotel de patru stele cu piscină, saună și masaj. Binderbubi era un sas bogat din Mediaș, foarte îndrăgit de români pentru amablitatea și ospitalitatea lui. Oamenii l-au iubit așa de mult încât au numit un deal după numele său, chiar dealul unde se află hotelul din Mediaș. Hotelul are o piscină destul de mare și personal foarte amabil. La hotel poți lua prânzul sau cina până la ora 00.00. Noi am încercat mai mute feluri de mâncare, dar cei mai delicioși au fost papanașii realizați după o rețetă săsească. La indicațiile personalului de la recepție am vizitat ferma Trei Stejari, la cinci minute de mers pe jos de hotel. Ferma aduce a Muzeul Satului din București. Aici găsești o moară veche, încă funcțională, case tradiționale mobilate, o cramă și o livadă de pruni din care se face un gem delicios. Partea cea mai tare este că ferma are un spațiu special pentru cei care vor să vină să campeze cu rulota.
După o noapte petrecută la hotel, am plecat să vizităm centrul orașului. Mediaș este cel mai vechi oraș din România, având o vechime de șapte secole. El a fost menționat în anul 1267 într-un document istoric. Așa că, chiar dacă nu pare, orașul Mediaș, în special centrul, este un muzeu în aer liber. Culorile caselor, asemenea celor din Transilvania, sunt aprinse iar puse împreună creează un adevărat tablou. În oraș se pot vizita: Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Când intri în oraș vei observa turnul colorat al bisericii evanghelică Sf. Margareta, una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic. Biserica are și o poveste interesantă, aceasta a fost construită de bresla pietrarilor care și-au dorit un turn cât mai înalt, să fie aproape de cer. Drept pedeapsă pentru trufia lor, turnul este acum înclinat și se află în top zece cele mai înclinate turnuri din lume. Adevărul este că turnul s-a înclinat datorită structurii solului. Lângă biserică se află și Turnul Mariei, în care se spune că a fost închis, pentru câteva ore, Vlad Țepeș care se îndrepta spre închisoarea din Budapesta. Turnul a servit de-a lungul timpului drept cameră de tortură și capelă în perioada epidemiei de ciumă. Deși se simt influențele sașilor și ale secuilor, au mai rămas foarte puțini în oraș, 10% sunt maghiari și 1.4% germani, conform unui recensământ din 2002.
Ce poți vedea în apropierea orașului
După ce am plecat din Mediaș, ne-am îndreptat spre Sibiu. Pe drum ne-a atras atenția cetatea de la Slimnic construită în secolul 14 cu rol de apărare împotriva atacurilor ce veneau din nord. Cetatea este acum locuită și din păcate nu am reușit să intrăm. Oricum ruinele sunt impresionante, iar peisajul asupra satului este fantastic. Dacă reușești să găsești îngrijitorul cetății, vei avea ocazia să vezi camera împăcării. În mai multe cetăți din Transilvania se amenajeau camere de împăcare, iar cei care voiau să divorțeze stăteau închiși până își rezolvau toate problemele și se răzgândeau.
Zona Mediaș – Sibiu este plină de povești și legende, așa că după o vizită în această regiune vei vedea cum istoria prinde viață chiar în fața ta.
Leave A Reply