Deschid rucsacul și scot sandvișul, sunt la liceu în pauza de masă. Două felii subțiri de pâine lasă la vedere salata proaspătă, ardeiul, untul și puțină șuncă. Cu fiecare mușcătură pe care o iau mă simt mai energică și mai pregătită pentru ora de matematică. În general îmi plăcea să mănânc sandvișul înainte de cele mai dificile ore, un mic răsfăț înainte de stres. Oricum, tata nu mi-a pus niciodată doar unul Îți pun mai multe, poate ai un coleg care nu are mâncare la el. Și ce bucurie simțeam când colegii îmi spuneau mulțumesc, a fost super bun.
Mai târziu m-am îndrăgostit de ciorbe. Trebuie să pui pasiune când faci de mâncare, să cânți să vorbești cu ea. Nu gătești ca să scapi, l-am auzit spunându-i mamei aproape ca reproș că nu a pus suficientă sare în mâncare. Ciorbele tatălui au devenit rapid celebre, iar pentru mine o distracție. Pentru că de fiecare dată mă aștepta o surpriză plăcută, porumb, mazăre sau alte ingrediente pe care nu le mai folosea nimeni în astfel de preparate.
Pe atunci tata era angajat la Rulmentul, una dintre fabricile de pe vremea lui Ceaușescu. Așa că ani de zile, mai mult de douăzeci, ne-a răsfățat doar pe noi cu preparatele inventate. Însă, acum opt ani, fabrica s-a închis iar el a trebuit să aleagă un alt drum. Mulți colegi au plecat să lucreze în construcții, s-au mutat la țară sau au ales primul loc de muncă care s-a ivit. Însă, tata a decis să facă bucătărie, a urmat un curs și s-a angajat ca bucătar.
Pentru că sunt mândră de el și mă bucur mereu de felurile de mâncare pe care le gătește și pentru că face asta cu pasiune, m-am gândit să-l includ în seria interviurilor #PrieteniCuPasiuni
- Cum a început pasiunea pentru bucătărie?
Tot timpul am gătit cu plăcere, nu mai știu când am început. Însă, acum opt ani am făcut cursul de bucătar, fiindcă s-a închis fabrica unde lucram și a trebuit să mă reorientez. De opt ani lucrez ca bucătar.
- Ce îți plăcea să mănânci în copilărie?
Nu o să uit niciodată gustul și mirosul gogoșilor cu brânză. Iar pe atunci brânză era bună, proaspătă de la țară.
- Felul de mâncare pe care îl prepari cu cea mai mare plăcere este?
Sarmale. Pentru că atunci când faci sarmale te gândești la o sărbătoare, un motiv de bucurie. Și îmi place pentru că fiecare proces necesită multă atenție. Îmi plac preparatele care trebuie făcute încet și cu grijă.
- Oamenii care lucrează în bucătărie sunt…
În general sunt pasionați, că de asta lucrează în bucătărie. Însă, cei tineri, nu mai fac bucătărie cu plăcere, asta este dezamăgirea mea.
5. Cel mai frumos lucru în această meserie este…
Să vezi farfuria goală și o persoană care a mâncat cu poftă. Fiecare fel de mâncarea este ca un proiect în care trebuie să te implici, să fii atent, să alegi cele mai bune ingrediente și să te asiguri ca la final, rezultatul este delicios. Iar, după ce ai servit mâncarea, vine nota finală: dacă farfuria se întoarce goală și omul îți zâmbește, ai luat zece cu felicitări, dacă farfuria se întoarce plină și ți se cere socoteală, ai picat examenul. Un bucătar bun nu pică examenul dacă gătește, în primul rând, pentru el.
6. Cum te-ai simțit prima zi în bucătărie după ce te-ai angajat?
Aveam mari emoții, îmi era frică că nu o să mă descurc destul de bine, dar am învățat că în bucătărie nimeni nu le știe pe toate. Important este să fii atent și să faci totul cu pasiune, că în rest, nimeni nu îți cere să știi cărți de bucate pe de rost.
7. Dacă nu ai fi fost bucătar, ai fi vrut să fii…
Cântăreț de muzică populară, de asta cânt în bucătărie. 🙂
Ciorba de salată făcută de tata.
Leave A Reply