Deși sunt din Brașov nu mi-am făcut niciodată timp să vizitez satele din apropiere. Așa că weekend-ul asta, am ales să-mi sărbătoresc ziua de naștere cu liniște și bucate tradiționale. Voiam de mult să văd pensiunea Cloașterf Haus, așa că mi s-a părut momentul perfect.
Satul Cloașterf este la 30 minute de Sighișoara și 1h 30 minute de Brașov. Pensiunea se află chiar lângă Biserica Fortificată din sat, la numărul 84, deci foarte ușor de ajuns. Clopoțel, câinele familiei, a fost cel care ne-a așteptat zâmbitor la poartă. Aș spune că-n sat umblă câinii cu fericirea-n coadă și oamenii cu ospitalitatea-n inimă.
Despre sat
Satul Cloașterf are 100 de case, toate sunt construite în stilul impunător săsesc. O mare parte dintre ele au fost abandonate de sași și ulterior ocupate. Andrei, gazda de la pensiune, ne-a povestit că în sat mai trăiește un singur saș, Mișu.
Are 65 de ani și este singurul care mai știe cum arăta satul pe vremuri. Când am cumpărat casa, a intrat la noi în curte și a început să ne spună: aici era un pom, aici era fântâna, aici o bancă.
Satul are o singură alee principală, în 10 minute poți să-l străbați în lung în-n lat. Lăptăria, pe vremuri unul dintre cele mai populare locuri, este acum părăsită. Doar vântul tomnatic îi mai face scurte vizite.
Cea mai impunătoare din sat este, bineînțeles, Biserica evanghelică fortificată. Pe ușa bisericii se află un număr de telefon la care răspunde o doamnă amabilă ce are în grijă biserica de peste 30 de ani. În nici trei minute a venit soțul ei cu un mănunchi de chei imense să ne deschidă. Biserica a fost construită în anii 1521 – 1524 și este prevăzută cu multe găuri de tragere și aruncare. Peisajul asupra satului este un motiv în plus pentru care merită vizitată.
Despre Cloașterf Haus
Pensiunea a fost deschisă de către familia Bejan în anul 2015, dupa ce au accesat fonduri europene. Cu banii au cumpărat o casa din 1756, un șopron și o șură din 1847 și au ridicat pensiunea în curte. Mobila din camere este pictată manual în culori calde, iar lenjeriile sunt comandate special. În camera noastră mirosea a aer de țară. Acel aer care îți rămâne întipărit și te ajută să dormi adânc. După o noapte de somn bun, gazdele ne-au așteptat cu cel mai delicios mic dejun din lume: compot, gem, unt de țară, brânză proaspătă, ceapă, zacuscă, lapte cald și ouă coapte. Deși am stat doar o noapte, am reușit să mă bucur de liniștea pe care o căutam, de gustul la care tânjeam și să-mi aduc aminte din nou ce bine este să fii un om simplu.
Acest articol participă la concursul 7 de-acasă organizat de LumeaMare în colaborare cu Descoperă Delta Dunării. Poți participa și cu un text scris înainte de lansarea acestui concurs, dar nu mai vechi de un an, cu condiția să adaugi textul menționat mai sus.
Leave A Reply