Într-o zi m-am decis că vreau să dau viață cuvintelor, așa că cea mai potrivită variantă pentru a scrie constant mi s-a părut un blog. Înainte să mă apuc de scris, am decis să citesc cartea Misterul Regelui, recomandată de Iulian Tănase la cursul de creative writing. Am citit-o în avion, tren, la mare și acasă. A fost genul de carte pe care am citit-o fără grabă, cât să-mi rămână toate sfaturile autorului întipărite-n minte.
În prima parte autorul își povestește copilăria și pune accent pe elementele care l-au făcut să devină scriitor. Este de reținut că Stephen King scria povești încă din școala primară, apoi în adolescență a început să-și trimită lucrările la diverse edituri. Unele au fost cumpărate pe sume infime, 15 dolari, 25 de dolari, altele au fost refuzate pe motiv că sunt prea lungi, prea simple, prea nepotrivite.
Când ești pasionat de scris nu renunți, el nu a renunțat. S-a angajat ca profesor de scriere creativă, iar în timpul verii a lucrat la o spălătorie. Succesul lui Stephen King a fost declanșat de romanul Carrie. A început să-l scrie pe când era profesor apoi, fiind nemulțumit, a abandonat romanul și gândul de a-l mai scrie vreodată. Soția sa, Tabby, a găsit paginile și l-a îndemnat să termine povestea. A avut dreptate, și-a vândut drepturile de autor cu 400.000 de dolari.
„Dacă vreți să fiți scriitori, trebuie să faceți două lucruri mai presus de toate: citiți mult și scrieți mult.”
Stephen King s-a îmbogățit din scris, dar nu a urmărit asta. A dedicat 6 ore pe zi scrisului și cititului. Pentru începători el recomandă un număr de 1000 de cuvinte pe zi. Dacă nu ai subiecte, alege unele ipotetice. Stephen a scris multe lucrări pornind de la întrebarea „Cum ar fi dacă”.
„A scrie înseamnă să te ridici, să capeți puteri și să treci mai departe. Să-ți aduci fericire”
Trusa de scule
Orice scriitor trebuie să aibă o trusă de scule performantă. Prima unealtă și cea mai valoroasă este vocabularul. „Scrie cum vorbești” spune Stephen King. Cele mai grave greșeli ale unui scriitor sunt cuvintele încărcate, „este ca și cum ai vedea un câine îmbrăcat în haine de seară”. Regula de aur a vocabularului este „folosește primul cuvânt care îți vine în minte dacă este potrivit și colorat”
Expresiile clișeice precum: „ce tare e”, „în acest punct”, „la capătul zilei”, „acestea fiind spuse” trebuie evitate pe cât mai mult posibil.
Un scriitor trebuie să evite verbele intranzitive. În forma intranzitivă ceva i se face subiectului din propoziție. În formă tranzitivă subiectul propoziției face ceva. Tranzitiv – Scriitorul a aruncat o frânghie; Intranzitiv – Frânghia a fost aruncată de scriitor
Gramatica perfectă este și ea amintită de Stephen în tursa cu scule. Alte unelte importante sunt elementele de formă și stil. Spațierea și aranjarea în pagină îl ajută pe cititor să parcurgă textul mai ușor sau mai greu. Cu cât o persoană scrie și citește mai mult cu atât paragrafele se vor aranja de la sine.
„Cuvintele dau naștere propozițiilor; propozițiile dau naștere paragrafelor; uneori paragrafele prind viață și încep să respire.”
Autorul recomandă viitorilor scriitori să citească proză proastă pentru a învăța cum să NU scrie. Dacă inspirația nu vă vine poate fi vorba de locul în care scrieți. Trebuie să fie locul vostru, o debara, un birou, orice spațiu care vă permite să închideți ușa. „Scrieți cu ușa închisă și rescrieți cu ușa deschisă” recomandă autorul. Pentru mine, ușa închisă înseamnă muzică-n căști. Subiectele pot fi oricare atâta timp cât spuneți adevărul. Ca ideile să vină mai ușor citiți genul de lucrări pe care le scrieți. Dacă vă plac romanele polițiste, veți scrie literatură polițistă.
„Scrieți ce vă place, apoi insuflați textul cu viață și faceți-l unic, puneți-vă în el propriile cunoștințe despre viață, prietenie, relații, sex și muncă.”
La sfârșitul cărții găsim și o listă cu peste 95 de romane recomandate de autor. Misterul Regelui, Despre scris de Stephen King o găsiți online în varianta tipărită sau e-book.
Leave A Reply