Povestea însoțitorului de telecabină de la poalele Tâmpei

Povestea însoțitorului de telecabină de la poalele Tâmpei

Unele meserii se nasc să fie iubite de anumiți oameni. Eu le numesc meserii pereche. De obicei sunt rare și au multă răbdare. O parte dintre ele sunt atât de speciale încât nici nu ne gândim că există.

Într-o zi m-am bucurat să-l cunosc pe Cătălin și pe meseria lui. El înalt, ea scundă, el zâmbitor, ea timidă, împreună curajoși și puternici. Cătălin are 28 ani și a avut norocul să o întâlnească acum 5 ani. Unchiul lui a găsit-o acum 30 de ani și de atunci au rămas împreună, sunt încă fericiți.

Meseria lui Cătalin se numește Însoțitor de telecabină.  Ea îi face mereu cunoștință cu oameni noi, de cele mai multe ori turiști străini. Cătălin este din Târgoviște și a ales Brașovul pentru facultate. După terminarea facultății unchiul lui i-a făcut cunoștință cu meseria de însoțitor de telecabină.

Oamenii pe care îi întâlnesc sunt partea cea mai interesantă a meseriei. Unii mă roagă să le arăt unde au urșii bârlogul, alții mă întreabă la cât se întunecă sau de ce nu, la ce oră au tren spre București. Așa devin într-o zi pădurar, conductor sau, câteodată, psiholog.

Într-o zi normală Cătalin se trezește la ora 8 și lucrează până la ora 18.00 pe timpul verii. Pe timpul iernii programul este mai scurt dar mult mai obositor, frigul alungă turiștii și timpul trece mai greu. Într-o zi plină face peste 50 de ture cu telecabina.

Telecabina se mai blochează. Dar de când sunt eu nu au existat cazuri grave. Asta-i treaba mea, liniștesc turiștii și caut o soluție să o pornesc.

Telecabina are parte de revizie în fiecare luni a săptămânii și de două ori pe an, aprilie și noiembrie, o revizie completă care durează aproximativ o săptămână.

Despre banii pe care îi aduce meseria lui acasă nu am discutat, dar am înțeles din privirea lui că este fericit să-și petreacă timpul într-un loc de fiecare dată diferit.

                             TampaBrasov                                          Priveliște la ieșirea din telecabină. Photo credit: Chiruță Alexandru

TampaBrasov

Cătălin la revizia tehnică. Photo credit: Robert Bidiga

tampa

                                                               Priveliște din telecabină toamna și iarna. Photo credit: Laris Vasiloiu

Mulțumiri lui Laris Vasiloiu pentru informații!

 

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *