Unii oameni, ca acele cadouri împachetate de sub bradul de Crăciun, sunt plini de surprize, ascund talente neașteptate. Dacă m-aș fi întâlnit cu fiecare speaker de la TEDxBucharest la semafor, probabil nu mi-ar fi atras atenția cu nimic. Poate că ar fi stat pe telefon așteptând să se facă verde sau ar fi căutat melodia preferată în playlist. În cele două zile de TEDxBucharest am aflat că oamenii care se autodepășesc nu sunt mai speciali decât noi restul, nu au o stea în frunte ca Făt Frumos și nici nu au prins peștișorul de aur.Când l-am întrebat pe Andrei Tudor, copilul de zece ani care este inventator și face cursuri de robotică, “Ce înseamnă pentru tine să-ți depășești barierele?”, mi-a răspuns cu zâmbetul pe buze: “Să am mai multe visuri și să le ating”. Am fost total de acord cu Andrei, înainte să-ți depășești barierele, ar fi bine să ai o direcție. Deși mi-au plăcut toți speakerii, patru povești mi-au rămas în minte. Vă invit să le descoperiți mai jos:
- Alyssa Carson, fata inspirată de desene animate să plece pe Marte
Alyssa Carson este tânăra care va pleca pe Marte în anul 2033. Se află în programul de pregătire NASA de 10 ani și o să mai treacă în 15 ani până va pleca. Legătura ei cu Marte a început când era foarte mică și se uita la desene animate. Personajele se pregăteau să plece pe Marte, iar ea a fost intrigată de această planetă, nu mai auzise de ea. L-a întrebat pe tatăl său dacă a mai ajuns cineva pe Marte, el a spus că nu, dar este sigur că generația ei va fi “Generația planetei roșii.” Alyssa a simțit că vrea să facă parte din această generație și a început să citească mai mult despre știință și spațiu. Când a luat locul întâi la o tabără dedicată științei, tatăl ei a decis să o înscrie în programul NASA. Au trecut zece ani de atunci și ea nu regretă nicio clipă. Va face câteva luni până pe Marte, apoi va trebui să locuiască un an acolo și să se hrănească cu produsele pe care le vor cultiva. Dacă o întâlnești pe Alyssa la semafor, când nu poartă costumul de astronaut, poți spune despre ea că este o tânără simplă, cu energie și care nu pare deranjată de ceva. Nici de vremea rea, nici de traficul aglomerat, nici de zilele proaste, se concentrează să-și urmeze visul și nu acordă importanță altor detalii.
Credit photo: Fotograful tau
- Andrei Tudor, copilul geniu care se mai joacă de-a v-ați ascunselea
Are zece ani și de două ori mai multă energie. Când a ajuns la TEDxBucharest, eu îl așteptam în camera speakerilor. Trebuia să-l întâmpin și să-l duc la interviurile cu presa, avea cinci. Am crezut că nu o să reziste la cele două ore jumătate de interviuri. Mi se părea prea mult chiar și pentru un adult. Dar Andrei are o energie și o pasiune pentru ceea ce face încât cred că ar fi putut vorbi încă două zile. Tatăl lui zâmbea pe furiș și mă ruga să mergem mai departe puțin, Andrei se emoționa dacă îl vedea. Acest lucru mi-a oferit prilejul să stau de vorbă cu tatăl lui pentru mai mult timp. Când l-am întrebat cum se simte să aibă un copil geniu, mi-a spus că nu își dă seama de asta. “Andrei se comportă ca un copil normal, iese în parc, merge cu bicicleta și se joacă de-a v-ați ascunselea cu copiii de vârsta lui. Asta până când copiii îl văd la televizor și îi spun că este prea deștept pentru ei.” Din cauza inteligenței lui, nu prea are prieteni apropiați de vârstă. Părinții sunt invidioși și la fel și colegii, asta îl face pe Andrei să nu prea îi placă la școală. În schimb, în timpul liber, stă cu prietenii lui de la liceu sau facultate pe care i-a cunoscut la cursurile de CC++, robotică sau informatică. El avea cinci ani când a început primul curs. Între timp a inventat roboței și diverse mecanisme care i-au adus locul întâi la multe concursuri locale și internaționale. Nu vă mai spun că speech-ul lui a fost cel mai bine primit în prima zi de TEDxBucharest. A avut un discurs cu umor, cu povești și chiar rugăminți. A rugat părinții prezenți în sală să nu-și mai oblige copiii să meargă la cursuri de informatică dacă nu sunt pasionați de asta, pentru că se joacă pe telefon sau stau la baie să piardă timpul.
Credit photo: Fotograful tau
- Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a traversat înot canalul Mânecii
Eu nu auzisem de Avram Iancu până ieri. A început discursul lui cu o glumă contextuală foarte bună cu care mi-a câștigat simpatia. “Oamenii care mă văd la televizor și apoi în realitate, îmi spun: Așa de mic ești? La televizor părea că ai cel puțin 1.70. Păi știți, de la atâta înot am intrat la apă, le răspund eu.” Avram Iancu este un om simplu ce poartă un nume mare, un nume care l-a împins și mai mult de la spate să-și urmeze visul, mai ales după ce a aflat care este. Într-o zi a citit mai multe despre bătălia de la Waterlo, care a cauzat două mari evenimente: moare imperiul lui Napoleon şi naşterea istoriei traversării înot a Canalului Mânecii. După ce a fost înfrântă armata lui Napoleon, mulți francezi au fost deportați în Anglia. Printre acești francezi se afla și Jean Salatti. Salatti nu a vrut să fie deportat, așa că s-a gândit să traverseze înot Canalul Mânecii. A înotat 30 de ore încontinuu, devenind astfel primul om care traversează acest canal. Salatti a deschis apoi apetitul oamenilor da a face acest sport, dacă poate fi numit așa. Avram Iancu a fost intrigat de faptul că niciun român nu s-a gândit să facă asta, așa că și-a spus în gând că o să încerce el.
Ca să traversezi înot Canalul Mânecii nu ai nevoie doar de condiție fizică bună, ci și de 8000 de euro. Așa că, pentru un om simplu, a fost un efort destul de mare să strângă suma de bani. Cu toate astea a reușit și a pornit să-și urmeze visul. Doar că o furtună apărută din senin l-a făcut să se întoarcă; a doua oară a făcut hioptermie și la fel, a trebuit să se întoarcă, a treia oară nu mai rețin ce s-a întâmplat, dar tot nu a reușit să traverseze canalul, a trebuit să se întoarcă. Pentru a patra oară s-a chinuit mai mult ca niciodată să strângă cei 8000 de euro. Mai puțini sponsori, mai mulți prieteni și cunoscuți. Prieteni care donau sume atât de mici încât îl umileau. A plecat Avram Iancu a patra oară să traverseze Canalul Mânecii, iar, de data asta, a reușit. A ajuns după 17 ore pe malul celălalt. Fiindcă am stat cu el la intervuri i-am făcut o fotografie alături de familia luni. Fetițele îl strigau încontinuu, iar el le cuprindea cu brațele puternice.
Avram Iancu și familia
- Marius Ursache, omul prieten cu moartea care crede în viața veșnică din online
Îmi este destul de greu să descriu speech-ul lui Marius Ursache. Nu știam nimic despre el, dar cu ocazia asta am aflat poate mai multe decât mi-aș fi dorit. Îmi este frică de moarte și nici nu mă simt confortabil să discut despre ea. Însă, Marius a venit pe scenă și ne-a prezentat senin acest fapt. El spune că oamenii mor de trei ori, atunci când nu mai putem avea grijă de noi, când suntem îngropați și când suntem uitați. Pe al treilea aspect s-a bazat și prezentarea lui. În prezent lucrează la o aplicație, parcă inspirată din Black Mirror, în care avatarele utilizatorilor vor trăi veșnic. Practic aplicația înglobează toate informațiile despre tine, tot ce postezi pe Facebook sau alte canale de social media, unde călătorești, cu cine, ce lucrezi. Tot. Apoi când nu vei mai fi, familia sau oamenii care îți simt dorul pot intra în această aplicație să vorbească cu avatarul tău. Interesant, nu?
În încheiere vă mai recomand câteva resurse pe care le-am descoperit în aceste zile la TEDxBucharest. Pe Youtube găsiți un documentar despre Regina Maria, produs de John Florescu, jurnalist, business man și bineînțeles cu părinți români. Iar celor care vor să aibă un management al timpul mai bun, le recomand acest speech TED.
Leave A Reply