Brand personal

Anca Baniță – Investeşte în relaţia cu tine pentru a înţelege de ce vrei să devii freelancer!

Am cunoscut-o pe Anca acum mulți ani, eram studentă în Brașov și făceam voluntariat pentru Let’s Do It, România!, ea venise din București să ne ajute. A fost primul proiect mai mare unde m-am ocupat de media locală. Îmi aduc aminte că eram la radio în Brașov și moderatorul m-a întrebat: „Și ce faceți dacă plouă în ziua Z?”, eu răspund relaxată „Păi le dăm pelerine”. Bineînțeles că nu avem pelerine și nici buget să le cumpărăm. Colegii mei și coordonatorul proiectului au râs mult pe tema asa, eu am avut noroc că nu a plouat. 

Încă de atunci i-aș fi pus Ancăi o mie de întrebări despre București, despre viața ei, în schimb am întrebat-o unde vrea să mănânce. Uite că, șapte ani mai târziu, mi-am făcut curaj și am obținut răspunsurile pe care le voiam, despre branding-ul personal, freelancing, motivație. Ea încă este implicată în Let’s Do It, Romania!, scrie pe blogul ei despre evoluție personală și este trainer de personal branding.

  1. Cum și de ce ai luat decizia de a fi freelancer?

N-a fost niciodată o decizie ratională şi calculată. S-a întâmplat natural, în perioadă mea “de nimic”, în 2014, când am plecat din corporaţie şi am decis să iau o pauză de muncă. A fost una dintre cele mai frumoase perioade din viaţă mea, era şi început de primăvară, iar în acele luni n-am făcut decât să mă plimb, să citesc, să scriu şi să explorez activităţi care îmi făcuseră mereu cu ochiul. Aşa am ajuns să ţin un curs de PR la Fundaţia Calea Victoriei, iar acolo l-am cunoscut pe primul meu client. El a venit spre mine şi mi-a propus să-l ajut cu branding-ul personal. Simţeam de mult, oricum, că nu mă regăsesc între 4 pereţi de la 9 la 17 şi nu prea înţelegeam ce rost are limitarea asta, având în vedere că nu suntem întreagă zi la fel de productivi şi ne dorim libertate.

  1. Trei cuvinte care descriu viața ta de freelancer? 

Incertitudine / libertate / self awareness

  1. Cum îți faci programul și de unde lucrezi cel mai des?

Lucrez de acasă, de la sediul Let`s Do It, Romania! sau din cafenele – preferatele mele sunt Lente, Acuarelă sau Meron. Am observat că sunt cea mai productivă dimineață, așa că mă concentrez pe a rezolvă cele mai importante task-uri atunci. După amiază e mai lejer. Îmi place mult să lucrez de la terase, din natură sau de la vitrine – am și scris un articol pe blog despre cele mai zen cafenele și am inclus multe din acest film.

 

  1. De ce este important brand-ul personal?

Glumesc uneori la cursurile de branding personal că, pe lângă jobul nostru de zi cu zi, cel mai important job al nostru este să fim propriul marketer. Una e să faci nişte lucruri bine, altă e să comunici eficient despre ele către oamenii care ar putea fi interesaţi. Să ai un brand personal puternic înseamnă mai mulţi clienţi, înseamnă libertatea de a alege cu cine lucrezi, înseamnă putere de negociere sau de a spune nu. Şi, mai ales, un brand personal înseamnă autenticitate şi capacitatea de a comunică cine eşti într-un mod sincer şi de impact. Cred că aceste lucruri contează pentru oricine.

  1. Trei lucruri pe care un freelancer le poate face pentru brand-ul lui personal?

Să vina la un curs de branding personal 🙂 şi asta pentru că am observat că, de obicei, freelancerii sunt buni la ce fac, însă nu au cunoştinţe de branding sau de comunicare. Nu ştiu de unde să înceapă şi nu ştiu care sunt greşelile frecvente pe care le fac mai toţi la început de drum. Ajută puţină claritate şi ordine, mai ales dacă abia te-ai apucat de freelancing.

Să se conecteze cu oameni şi comunităţi din zonă în care activează. Network-ul este important pentru un freelancer şi contribuie mult la un brand personal.

Să deţină un spaţiu online care vorbeşte despre el – website sau portofoliu unde să găseşti uşor informaţii despre cine e şi ce oferă, de ce l-am alege pe el şi conţinut generat despre activitatea sa.

  1. În cât timp poți să-ți construiești brand-ul personal?

În primul rând, înainte de a lucra la brandul personal, trebuie să lucrezi la expertiză, să ai cu adevărat nişte competenţe şi abilităţi pe care să le oferi oamenilor. Întâi înveţi şi acumulezi experienţă, abia apoi vorbeşti despre rezultate.

Nu există o perioadă de timp predefinită, pentru că depinde cât de mult investeşti. Dacă investeşti timp în comunicarea prin diverse canale, dacă alegi să creezi conţinut constant şi pe alte platforme, dacă investeşti sau nu în media. Durează ani, pentru că un brand personal puternic înseamnă credibilitate, încredere şi comunitate, care nu se construiesc de pe o zi pe altă. Ia ceva timp să construieşti o poveste, să ajungi la mulţi oameni relevanţi, să rămâi în mintea lor şi să te poată asocia cu un beneficiu real şi concret.

  1. Ce canale recomanzi să fie folosite pentru un brand personal?

Contează mult unde este targetul tău. Dacă te interesează anumite categorii profesionale, poate e o idee să mergi la evenimentele dedicate lor, poate e mult mai eficient să ţii un speech acolo decât alte canale. La fel, un blog bazat pe expertiză ta te poate ajută să-ţi defineşti un brand puternic, dacă aduci cu adevărat valoare. Şi da, social media – ştiu oameni care datorită Facebook, Instagram sau Linkedin au crescut mult că branduri, pentru că şi-au asumat o poziţie şi au comunicat în mod constant convingerile sau know-how-ul lor.

  1. Care este rețeta ta de succes?

Cred că pentru fiecare succesul înseamnă altceva. Pentru mine, succes înseamnă să fiu liberă să iau propriile decizii şi să fiu mereu în contact cu cine sunt, să mă tratez cu bunătate când greşesc şi să comunic mereu adevărul meu personal. Şi apoi, înseamnă impact. E un proces şi învăţ în fiecare zi să fac asta mai bine şi mai bine şi cred că mereu există noi culmi de atins.

  1. O persoană pe care o urmărești și are un brand personal bine construit?

Îmi place mult Brene Brown, pentru că şi-a asumat un teritoriu nou, neexploatat până la ea – ea se descrie că fiind un shame&vulnerability researcher. Scrie despre asta, vorbeşte despre asta, creează conţinut online despre muncă ei. Este poziţionată foarte clar în mintea oamenilor, iar asta ajută.

Şi îmi mai place mult Gary Vaynerchuk – antreprenorul de neoprit, care vorbeşte cu pasiune despre a-ţi urmă visele, a nu te blocă într-o viaţă monotonă şi lipsită de curaj. Foloseşte mult videos, foloseşte mult vizual şi are chiar şi un program prin care răspunde live la întrebările oamenilor.

  1. Un citat care te inspiră? 

Pe desktop-ul meu scrie – What you focus on expands. Și asta pentru că nu vreau să mai uit că eu atrag tot ce se întamplă în viața mea, în funcție de lucrurile la care aleg să mă gândesc. Merge și în direcția pozitivă, și în cea negativă.

Și, pentru ca sunt de mulți ani activist la Let`s Do It, Romania! și am un blog despre evoluție personală, în care vorbesc mult despre puterea noastră de a schimba lucrurile care nu ne plac, mă gândesc des la acesta:

The most common way people give up their power is by thinking they don’t have any. Alice Walker

  1. Un sfat pentru cei care for să devină freelanceri dar le este încă teamă?

Investeşte cât poţi de mult în relaţia ta cu tine şi în a te cunoaşte, pentru a înţelege de ce vrei să devii freelancer şi care poate fi locul tău. Cred că un om care se cunoaşte pe sine nu poate fi doborât de nimic din exterior, pentru că înţelege că din interior pleacă totul. Citeşte cărţi şi bloguri din zonă asta, mergi la terapie, învaţă să meditezi, stai cu tine singur în mod constant, scrie într-un jurnal pe care nu-l vezi decât tu. Teamă vine de multe ori din faptul că nu stăm destul de mult cu noi şi nu ne înţelegem.

  1. Un lucru nou pe care l-ai aflat de când ești freelancer? 

Chiar dacă ai ieşit din ACEL sistem, al companiei în care erai angajat, vei simţi nevoia să-ţi construieşti un ALT sistem. Nu există un manual pentru acest nou sistem, iar asta o să te aducă la disperare de foarte multe ori – manualul îl vei scrie chiar tu. Fără să ştii dacă o faci bine sau nu, având doar încredere că punctele se vor conecta atunci când te vei uită înapoi.

Când ieşi din sistem, când renunţi la a fi un angajat care vine la program fix, totul devine incert şi totul ţine de ţine. Toţi ochii se îndreaptă asupra ta şi nu toţi pot suportă această privire. Dai din mână toată predictibilitatea. Îţi asumi că tu eşti stăpânul vieţii tale şi iei în mână tot ce înseamnă carieră ta. Libertatea vine la pachet cu foarte multă responsabilitate.

 

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.