Iunieta Sandu

Experimentul meu de vacanță și cum am reușit să fac conversațiile mai bune!

Am ajuns acasă de sărbători. Nimic nu mai este la fel. Nu mai iese nimeni în fața blocului să facă curățenie de primăvară, copiii nu mai vopsesc bordurile cu var alb, gospodinele nu mai pierd ore în șir pe banca la soare. Un singur lucru a rămas însă. Liniștea mea. Am norocul să o simt de fiecare dată când sunt în Brașov. Fiecare gură de aer rece pe care o iau mai îngheață un gând care nu-mi dă pace. Cu fiecare respirație devin conștientă și simt cum dispar, pe rând, toate lucrurile care mă stresează. Așa că pot să rămân fix cum vreau eu: visătoare și dornică să vorbesc cu oamenii.

În toate zilele cât am stat în Brașov m-am întâlnit cu vecini, amici, cunoștințe și vechi prieteni. Chiar și cu oamenii cu care nu am știut niciodată ce să vorbesc și de obicei îi evitam. Asta pentru că mi-am propus să fac un experiement simplu care mă va ajuta să mă bucur de conversații mai sincere și mai plăcute, am decis să renunț la întrebarea “Ce faci? sau Ce mai faci?”

De la cei pe care nu i-am văzut de mult am vrut să aflu dacă mai rămân sau nu în România. În general răspunsul a fost da pe motiv că “încă mai vreau să dau o șansă țării, nu vreau să plec, nu vreau să pierd tot ce am construit aici”. M-am liniștit pentru că simțeam cumva că eu pierd un tren. Pe cei care sunt antreprenori sau freelanceri i-am întrebat dacă și ei se confruntă cu aceeași problemă ca mine, întârzierea plăților. Mi-au răspuns că da. Din nou, acest răspuns m-a liniștit. Cu doi dintre amicii care călătoresc mai mult am vorbit despre Londra și New York. Despre cum este să refuzi un job în New York și apoi să regreți și despre cum este să lucrezi în UK dar să simți dorul de casă în fiecare zi. Am mai aflat că încă se mai găsește cazare la Electric Castle, că cerceii mulți doriți se găsesc în România, că s-au deschis noi restaurante în Brașov și că cel puțin doi dintre amici își doresc să ne vedem mai des în București.

Știi sentimentul când vorbești cu cineva și nu afli nimic? Te simți gol. Simți că ai pierdut timpul și restul legăturii pe care o mai aveai cu persoana respectivă. Dar ce simți când afli ceva nou despre o persoană, când o întrebi fix ce trebuie și îți răspunde sincer? Simți că ai câștigat timp, că ai aflat ceva nou și ai reluat legătura cu o persoană care cândva a făcut mai mult parte din viața ta. Data viitoare când te întâlnești cu cineva încearcă să te gândești mai mult la întrebări, uită de “ce mai faci?”, întreabă în schimb ceva punctual care te interesează și te face să-l asculți cu interes. O să fie o conversație din care veți câștiga amândoi.

 

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *