Când am plecat de acasă către Vietnam, nu mi-am făcut un buget exact. Știam doar că în prima lună vreau să cheltuiesc maximum 850 de euro, apoi mai vedem și în funcție de ce oportunități apar pe drum. Mare greșeală. Așa am ajuns să cheltuiesc în luna decembrie 2000 de euro, pentru că nu am fost conectată la cât am cheltuit și pentru că prețurile s-au dublat. Dar nu e vina prețurilor, e vina mea. Din categoria nu faceți ca mine, faceți mai bine, vă las câteva idei despre cum să vă organizați mai bine bugetul:
Câteva sfaturi de economisire
- Negociază la cazare
Dacă alegi să-ți rezervi cazarea prin aplicații, plătește o singură noapte, apoi negociază la fața locului. Vei obține un preț mai bun pentru că nu se mai adaugă comisionul aplicației și pentru că vei sta o perioadă mai lungă.
- Alege să mănânci mâncare locală
Dacă ești în Asia și alegi să mănânci ca un european, vei plăti dublu sau chiar triplu. Cu cât alegi mâncarea tradițională, vei economisi mai mulți bani, pentru că prețurile sunt gândite special pentru turiști.
Exp. un fel de mâncare locală este între 1 – 3 euro
Dacă alegi paste, sau un mic dejun cu avocado și ouă poșate plătești între 3 – 7 euro
- Negociază la absolut orice vrei să cumperi
Cu cât te comporți mai mult ca un turist speriat, cu atât vei cheltui mai mulți bani. Am observat că în Asia prețurile sunt majorate cu minimum 30% doar pentru că nu ești localnic. La început tot ieftin ți se va părea, dar dacă plănuiește să călătorești pe termen lung, vei rămâne rapid fără bani.
- Alege cu atenție obiectivele turistice
Biletele de intrare sau activitățile în general te pot costa peste 20% din buget. Alege să citești review-urile înainte să iei decizia să vizitezi. Un bun research înainte te poate ajuta să economisești timp și bani.
- Evită lunile din plin sezon
Luna decembrie și lunile de vară sunt declarate ca fiind sezon de vârf cam peste tot. Evită să călătorești atunci sau, dacă o faci, alege să mergi în locurile mai puțin populare. De exemplu, în luna octombrie în Vietnam am plătit între 10 – 13 euro o noapte de cazare, în luna decembrie am plătit între 20 – 35 euro.
- Bagaj
O altă modalitate prin care să economisești bani este să călătorești doar cu bagajul de mână. Asta înseamnă să ai un rucsac mediu cu haine + laptop, iar restul lucrurilor cosmetice să ți le cumperi de pe drum. Crede-mă, vei economisi mulți mai la biletul de avion.
7. Rămâi în același loc pentru mai mult timp
Dacă plănuiești să călătorești pentru o perioadă mai lungă și să lucrezi remote, alege să petreci minimum trei săptămâni într-un loc. În felul acesta vei avea timp să descoperi unde sunt cele mai potrivite locuri de mâncat, vei începe să petreci timpul ca un localnic, nu ca un turist, ceea ce va avea un impact mare în bugetul tău.
Cum arată bugetul înainte de călătorie?
Cazare.
Setează un buget maxmium pentru noapte de cazare. Voi lua exemplu meu. Buget calculat pentru două persoane.
20 euro x 30 nopți = 600 euro / cazare
Mâncare
20 euro x 30 zile = 600 euro / mâncare
Alte activități și transport
100 euro x 6 activități / lună = 600 euro activități
Total buget pentru două persoane / lună – 1800 de euro.
Bugetul pe care noi ni l-am oferit pentru mâncare este destul de generos și pentru că avem un anumit standard, suntem vegetarieni și încercăm să mâncăm cât mai echilibrat. Există însă, numeroase variante prin care poți economisi, să mănânci în piețe, la night market, să gătești acasă etc. Un stil de viață în care mănânci doar la restaurante îți va ridica costurile destul de mult. Bineînțeles că alte metode prin care poți economisi, țin și de perioada în care călătorești, în extra-sezon prețurile sunt la jumătate. De exemplu, în Octombrie se consideră extra-sezon în Vietnam pentru că plouă, deși noi am reușit să evităm ploaia. Așa că am plătit pe cazare între 10 – 13 euro / noapte. Din noiembrie, prețurile la cazare aproape s-au dublat. Pentru mine decembrie rămâne una dintre cele mai scumpe luni, deci dacă reușești să eviți luna asta, vei economisi destul de mult.
Nu există buget fix în Asia, există doar cât ești tu dispus să plătești, dar este bine să-ți calibrezi așteptările, pentru că ce vei plăti, asta vei primi. Toată lumea crede că Asia este ieftină și da, era ieftină înainte de COVID și înainte de război. Dar acum peste tot prețurile s-au mărit cam cu 30%.
Bugete comparate Vietnam, Laos, Thailanda.
Vietnam, luna octombrie, 850 euro
Laos, luna noiembrie, 1000 euro
Vietnam și Thailanda, luna decembrie – 2000 euro
Cea mai ieftină țară de vizitat a fost Vietnam în luna octombrie, prețurile mici și vremea extrem de bună, Laos a fost relativ ok, abia începuse sezonul turistic la ei, și prețurile erau încă decente, dar până la finalul lunii când am plecat începuse să se scumpească cam cu 20%, mai ales cazarea. În luna decembrie am vizitat partea de sud a Vietnamului (Ho Chi Min, Hoian, Da Nang și Mekong Delta), iar prețurile nu au fost deloc mici, cel mai bun preț la cazare pe care l-am obținut a fost de 25 de euro, în rest media a fost de 30 – 35 euro / noapte. Diferență enormă față de 13 euro cât am plătit în octombrie.
Iată aici o serie de întrebări pe care să ți le pui ca să-ți construiești un buget realist.
- Care sunt costurile cu viața pe care le ai acum în România sau unde locuiești? (chirie, mâncare, ieșri la restaurant etc)
- Ce stil de viață îți dorești să ai? (ai nevoie de clase la yoga, cafea de specialitate, mâncare zilnică la restaurant) Dacă da, ce sumă ai fi dispus să aloci lunar?
- Ești ok să dormi la un hostel și să împarți camera, dar o casă cu alți oameni?
- Îți dorești un buget extra pentru suveniruri / haine / alte lucruri? Dacă da, cât ar fi?
- Ce buget vrei să aloci pentru activitățile extra pe lună? (excursii, intrări la muzee, clase de gătit etc).
- Ai nevoie de un buget pentru zona de beauty? Da, care ar fi? (Masaj, manichiură, tratamente la păr, tuns?)
- Cât te-ai simți confortabil să cheltuiești pe lună? (Scrie mai puțin cu 20%)
Ce sumă ți-a ieșit în total?
Tot la capitolul buget voiam să abordez și următoarea întrebare pe listă: Cum produc bani remote?
În primul rând, va trebui să te asiguri că ai bugetul pentru călătorie deja în cont, în al doilea rând, există mai multe variante prin care poți produce extra bani.
- Le scrii clienților deja existenți să-i întrebi dacă au proiecte remote la care poți lucra în următoarea perioadă.
- Lansezi propriile produse digitale: cursuri, ebooks, consultanță etc.
- Dacă nu ai încă un job, îți cauți un job care să fie full-remote.
- O altă abordare destul de întâlnită este să-ți oferi serviciile și în țara în care mergi. Fiecare țară are un grup de expați, poți intra pe grup, să te prezinți și să le oferi serviciile tale.
De foarte multe ori ne blocăm la bani înainte să ne împlinim dorințele cele mai arzătoare, dar cu puțină gândire laterală banii se fac. Poate că o întrebare mai bună pe care ți-o poți pune este, cum aduc valoare clienților mei? Dacă tu îți cunoști valoarea și cum îi poți ajuta în mod real, atunci ei ar trebui să vină spre tine. În Asia am văzut oameni extrem de rezilienți și muncitori, care cred în produsele lor și fac tot ce le stă în putință să le vândă. Tu faci tot ce îți stă în putință? Sau dacă nu funcționează din prima renunți? Și eu am făcut asta, și poate încă o mai fac.
Dacă un curs nu funcționează, sau nu reușesc din prima să-mi vând ideile, renunț, trec la altele. “Sigur nu sunt suficient de bune” este următorul gând care îmi trece prin minte, pentru că mici fiind nu am fost învățați să credem suficient de mult în noi. De fiecare dată când simt să renunț înainte să-mi îndeplinesc un vis, îmi aduc aminte de filmul Pursuit of Happiness, și mă motivez.
Îți dorești să pleci să lucrezi remote? Atunci DO THE WORK and go.
În luna ianuarie vorbesc despre Work Remote, dacă te interesează subiectul, ne putem vedea la următoarele întâlniri.
Webinar gratuit: 9 ianuarie, ora 09.00, NO.MAD Stories – Înscriere aici.
Workshop contra cost: 28 ianuarie, ora 10.00 – Înscriere aici.
Cu ce sunt diferite cele două întâlniri?
Pe 9 ianuarie ne vedem relaxat să povestim la o cafea, să dezbatem lecții și să împărtășesc povești din Vietnam, Laos și Thailanda. În schimb, pe 28 ianuarie, planificăm real călătoria ta Work Remote. Fiecare participant va primi gratuit un ebook, modele de check list și template-uri de organizare. După ce participi la curs, ai nevoie doar de bani în buzunar și ești gata de plecare.
Dacă articolul a fost util, nu uita să-mi lași un comentariu sau să-l distribui unui prieten.
Leave A Reply