Mi se întâmplă des să aud de la clienți, la ședințele de consultanță sau la cursurile pe care le mai susțin “nu știu cum să comunic domeniul meu, este prea boring.” Atunci întrebarea mea este: cui i se pare boring? Dacă ai un brand care produce cărămidă, constructorului nu o să i se pară deloc boring; dacă produci papetărie, administratorilor de birouri nu o să li se pară boring deloc; dacă produci utilaje agricole, proprietarilor de terenuri nu o să li se pară deloc boring și tot așa. Cred că orice brand poate să-și transforme comunicare în mediul online în una creativă, atunci când își cunoaște bine de tot publicul și, mai mult de atât, își stabilesc clar obiectivele de comunicare, își aleg canalele de comunicare și își definesc tonul vocii. Creativitatea vine, în primul rând, din claritate și structură.
La cursul Social Media Essentials pe care-l susțin cu Alex Negrea, am avut aceleași discuții, practic din nevoile participanților am scris și acest articol. La curs am avut printre participați brand-uri extrem de diferite și am stat cu fiecare în parte să setăm obiective corecte de comunicare și să gândim idei creative de conținut pentru canalele online.
Ideile creative de comunicare vin din:
- A-ți cunoaște extrem de bine publicul
- A-ți stabili direcțiile strategice
- A-ți stabili clar obiectivele și KPI’s
- A-ți alege bine canalele de comunicare online și frecvența de comunicare
Cum să-ți cunoști mai bine publicul?
Esența comunicării stă în publicul cu care comunicăm. Încă din școală învățăm simpla schemă a comunicării care este formată din emițător, receptor și mesaj. De multe ori, brandurile uită să definească receptorul și comunică, mai ales în social media, mesaje care sunt de interes doar pentru ei. Cum îmi place să-i spun, își construiesc un perete cu laude. Companiile își publică reușitele, influencerii scriu despre viața lor bună și tot așa. Da, oamenii caută inspirație, dar mai ales caută să-și rezolve problemele, să se distreze sau informeze. Întrebările pe care îmi place să mi le adresez despre publicul meu sunt:
- Care sunt problemele lor în momentul de față și brand-ul îi poate ajuta?
- Care sunt interesele lor în momentul de față
- Unde le place să-și petreacă timpul, pe ce canal de social media?
Cum îți dai seama care sunt direcțiile tale strategie de comunicare?
Sunt tot mai des surprinsă să aud că foarte multe brand-uri, indiferent de mărime, nu au o strategie de comunicare online creată. Consideră că planul editorial și task-urile zilnice sunt deja o strategie. Îmi pare rău să spun asta, dar nu. Direcțiile strategice de comunicare se construiesc după împlinirea mai multor etape, și anume: după completarea analizei SWOT, PEST, profilarea audienței, și stabilirea obiectivelor de business, marketing, comunicare și percepție. După ce sunt completate toate aceste fișe, se pot trasa clar niște direcții strategice. Știu că sună complicat, tocmai de aceea am creat un template dedicat în care ele pot fi ușor completate. Este template-ul pe care lucrez și la curs și în ședințele de consultanță, este disponibil aici.
Cum îți stabilești obiectivele și KPI’s?
Obiectivele dau în general cea mai mare bătaie de cap antreprenorilor, pentru că încă este o confuzie extrem de mare între obiective de business / marketing / comunicare / percepție. O să pun aici un exemplu pe care l-am oferit și la curs pentru o clinică medicală care oferă servicii de consultații online.
Dacă ți se pare complicat, îmi poți scrie oricând și stabilim o ședință de consultanță în care putem să le scriem împreună, așa cum fac cu participanții la curs.
Cum îți alegi canalele de comunicare online?
Criteriul important în funcție de care ne alegem canalele online este, bineînțeles, dat de prezența publicului nostru țintă. Dacă, în urma analizei audienței, observăm că publicul nostru petrece timp pe Youtube și TikTok atunci este justificat să ne direcționăm energia acolo. Dacă observăm că, mai degrabă preferă să citească și să se conecteze la nivel profesional, poate ar fi bine să ne îndreptăm către Facebook și Linkedin. O participantă la curs alesese să-și comunice un brand de cursuri pe Instagram, și la întrebarea mea dacă nu se gândește să analizez puțin și Linkedin, mi-a răspuns simplu că nu. Că nu se pricepe deloc la Linkedin și nu are timp să învețe. Ei, vedeți, mai este și ăsta un punct important în funcție de care ne alegem canalele și sunt convinsă nu este prima persoană care gândește așa. Sfatul meu este ca alegerea să fie făcută în funcție de prezența audienței pe canalul de comunicare, nu în funcție de ce știm noi să facem în acel moment. În primul rând că totul se poate învăța, îl al doilea rând pentru că decât să comunicăm un an pe un canal unde audiența nu este interesată de produs, mai bine începem comunicarea mai târziu cu două luni pe canalul potrivit. O prezență online constantă pe un canal crește de 4x mai rapid numărul de followeri decât o prezență sporadică.
Am susținut în martie un webinar online despre alegerea canalelor online și am inclus câteva statistici relevante, o poți găsi aici.
Revenind la subiectul nostru despre domenii plictisitoare, multe brand-uri care au reușit să comunice creativ în online au trecut prin etapele de mai sus, iar apoi ideile au curs în flow. O să las mai jos câteva exemple de brand-uri care au comunica creativ, deși fie sunt brand-uri mici, fie au un domeniu mai dificil de comunicat.
Umorul ca instrument de comunicare creativ
Un brand de lame de ras, care s-a promovat printr-un video pe Youtube. Scripul a fost scris de CEO, iar în video a jucat chiar el. Compania a fost cumpărată de Gillette, pentru un miliard de euro.
Umorul pentru a promova servicii bancare
Băncile au tot timpul dificultăți în a-și promova serviciile și, mai ales, în a folosi umorul. Mi-a atras atenția însă Monzo Bank.
Tot la categoria umor o să dau exemplu și Lugera România. Îmi aduc aminte comunicare lor înainte să lucreze cu un copywriter bun și, înainte să-și asume această voce și poziționare, aveau câteva vizualuri anoste prin care comunicau diverse job-uri. Acum, în schimb, scriu mult pe Facebook pentru a crea engagement, se folosesc de evenimente externe pentru a se promova, adică Real Time Marketing. Asta înseamnă să ai în echipa de social media oameni conectați și creativi și, bineînțeles, înseamnă și curaj să-ți asumi tot ce scrii.
Tot la categoria comunicare creativă, intră și campaniile de storytelling, ajută oamenii să se conecteze emoțional, ajută la poziționarea brand-ului și la transferul de încredere client – brand. Exemplul pe care l-am văzut recent pe Instagram este la brandul NALU, care au lansat campania Intimacy Stories, o serie de povești despre corp și relația pe care femeile o au cu el.
Sper că a fost de folos articolul, iar dacă te interesează domeniul strategiei în comunicare online, te invit să urmărești blogul pentru că în următoarea perioadă o să scriu mai des despre asta, iar lunar susțin un webinar gratuit. Următorul webinar despre strategia de comunicare online va avea loc pe 5 aprilie, detaliile sunt disponibile aici.
Leave A Reply