Digital nomad

Cum au fost cele 5 luni ca digital nomad în Bali


Acum șase ani când am început călătoria ca freelancer, tot ce avem în minte era viziunea că voi atinge starea supremă de libertate. Iar acea libertate pentru mine însemna să lucrez din Bali. 6 ani mai târziu ca freelancer, după 2 burnout-uri, o comunitate fondată și multe ore de muncă, iată-mă atingându-mi visul.

Nu zic că pentru toată lumea trebuie să fie greu, zic doar să nu ai așteptări nerealiste, să-ți dai demisia și să crezi că  asta te va propulsa direct în Bali. În cursul de freelancing pe care l-am creat vorbesc și despre cum să-ți construiești acest stil de viață cu înțelepciune, etapă cu etapă și cum să fii bine cu tine pe termen lung, dar să ai și clienți. 

În martie 2023 am aterizat în Bali cu gândul că voi sta două luni. Dar am intrat rapid în ceea ce se cheamă Bali vortex, îți tot prelungești biletul de avion până nu mai vrei pleci. 

De ce este toată lumea așa de încântată de Bali? 

Aș putea să fac o listă lungă cu motive pentru care cred că Bali îți poate oferi în momentul de față cea mai bună experiență pentru banii pe care îi cheltuiești. 

Mâncarea delicioasă, proaspătă și ieftină. Poți să cheltuiești cam între 10 lei și 60 de lei pe o masă bogată aici. Iar când cheltuiești 60 de lei pe o masă, înseamnă ai ales un restaurant peste mediu.

Confort. Bali oferă cazările cu cel mai mare grad de confort din Asia. Nu am vizitat chiar toată Asia, dar știu sigur că pentru banii pe care-i plătești aici, nu primești aceeași calitate în Vietnam, Laso, Thailanda sau India. 

Peisaje diverse și superbe: junglă, ocean, munți, vulcani 

Oamenii extrem de inimoși, zâmbitori și calzi. Obișnuiește-te să zâmbești străinilor pe stradă, pentru că aici este un lucru normal 

Comunitate de digital nomazi 

Evenimente de spiritualitate, culturale și de dezvoltare personală. Ai un mediu perfect unde să crești, atât tu, cât și business-ul tău 

Bali, ca orice loc pe care-l descoperim pentru prima dată, se poate vizita pe mai multe straturi. Stratul turistului care urmărește doar locurile perfecte pentru fotografii de Instagram; stratul omului spiritual care participă la toate evenimentele de spiritualitate; stratul omului de business, care intră în comunități de business și își planifică propriul business aici, sau bineînțeles propriul tău strat, combinându-le pe toate câte puțin. 

Când am ajuns în luna martie aici, am simțit că am aterizat într-o poveste. Arhitectura lor este atât de veche, cu multe temple, statui necunoscute și miros de bețișoare parfumate. Poți spune de multe ori când te plimbi pe stradă în Bali că te plimbi într-un templu. Cu toate astea, datorită fluxului mare de turiști, Bali se dezvoltă încontinuu și apar hoteluri sau restaurante la standarde europene. Poți liniștit să ai o dietă aici cu flat white și avocado toast la un preț cu aproape 40% mai mic ca în România. 

Mie mi-a luat aproximativ trei luni să-mi dau seama care este stilul de călătorit potrivit pentru Bali, pentru că de fapt nu era un stil de călătorit, ci unul de trăit. Nu am apucat să văd toate lucrurile turistice pentru că am preferat să-mi las spațiu să locuiesc aici și să nu grăbesc ritmul. 

Așa că mi-am închiriat o vilă pe un deal și, de multe ori, am preferat doar să stau acolo, să petrec timp în grădină, să mă uit la cer, să admir natura. Un punct în plus pentru care Bali este un adevărat paradis, este natura. 

După o bună perioadă de odihnă, când s-a făcut liniște în interior am început să particip la workshopuri de spiritualitate, dezvoltare personală, meditație. 

Ce am făcut? 

– Yoga 

– Gong Meditation

– Rebirth Breathwork 

– Am învățat să cânt la handpan 

– Am aflat mai multe despre terapia energetică 

– Am fost la ecstatic dance 

– Seri de kirtan 

– Am participat la ceremonii de ceai și cacao 

– Ceremonii de purificare 

– Am fost la două festivaluri

Pe lângă toate workshop-urile de mai sus, am mai locuit o săptămână în Gili, am vizitat Uluwatu, Ganggu, cascade și multe lanuri de orez. Partea mea preferată din Bali a fost să lucrez din spații cu view-uri memorabile, inclusiv coworking spaces și cafenele.

În Bali sunt mulți români, așa că mi-am găsit și aici acasă destul de repede. Iar pe lângă români, m-am împrieteni cu alți digital nomazi. 

Să fii digital nomad este un stil de viață și se construiește în timp, la început poate fi dificil să înțelegi ce se întâmplă cu tine. Vei fi oarecum într-un spațiu de vacanță, dar tu îți vei programa call-uri, iar de multe ori, la finalul call-urilor, clienții îți vor ura vacanță plăcută. 

Digital nomad nu este vacanță, este viața ta. Deci poți să ai zile mai bune, zile mai rele, zile mai pline, zile mai libere, nu este un spațiu în care stai toată ziua sub palmier cu un cocktail în mână. Dar cu siguranță este un stil de viață care te învață să-ți schimbi perspectivele, de business, de viață. Nu vei mai căuta neapărat să fii veșnic ocupat ca să-ți demonstreze utilitatea, ci vei căuta metode mai smart de a face bani. 

Pentru că perspectiva mea asupra vieții s-a schimbat de când am călătorit în Bali, vreau să-ți ofer și ție șansa să experimentezi puterea insulei într-un mod care, nu vreau să exagerez, dar te va schimba pentru totdeauna. Vreau să formez cu grup unic, format din oameni care îmi împărtășesc valorile așa că voi face o preselecție. Dacă vrei să vii cu mine, trimite-mi un mesaj pe Facebook. Plănuiesc ca experiența să se întâmple în primăvara anului viitor, în 2024.

În timp ce scriu acest articol sunt nostalgică pentru că experiența mea în Bali se încheie, părăsesc insula pe 28 iulie. Parte bună este că mă întorc la anul cu tine. 🙂

Ai întrebări despre Bali? Scrie-mi pe iunieta.sandu@gmail.com sau pe Facebook.

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.