Freelancer

Cum am făcut pace cu panica

Ochii îmi sunt afundați în cap, sub ei mi-au apărut două șanțuri adânci și mai negre decât restul tenului palid de parcă l-aș fi mânjit cu făină. Făină pe care de fapt nici nu o am, ultimele 300 de grame le-am folosit făcând o pâine mică care să-mi potolească pofta de pâine caldă cu unt. Stau în casă de șapte zile și am șapte mii de gânduri nasoale pe minut. Sunt într-o continuă așteptare, stare de alertă, de panică, de verificat gâtul, a nasul, temperatura, sunt atât de atentă la mine cum nu am fost niciodată. Mai mult atentă la corpul meu, pentru că oricum gândurile mi-au luat-o razna. Pot să mă uit la ele din depărtare și să le văd ca pe o turmă de oi care mișună din stânga în dreapta după cum vrea câinele de pază. Câinele de pază care trebuia să păstorească gândurile să nu o ia razna a adormit. A dispărut. A paralizat. Le-a dat voie să fie libere, doar că toate gândurile au luat-o în direcția greșită, spre prăpastie.

Îmi aduc aminte că așa m-am mai simțit la Colectiv. Epuizată, speriată, și cu chef doar de plâns. Doar că acum starea a pus mai mult timp stăpânire pe mine. Asta până astăzi, când am avut o discuție pe Skype cu fetele din comunitatea NO.MAD Talks. Șapte fete discutând despre ultima săptămână, despre cât de mic te simți în fața unei situații pe care nu o poți controla. Despre cât de slab te simți în fața gândurilor care te copleșesc. Despre cât de speriat te simți într-un prezent incert și un viitor greu de imaginat. Despre cât de singur te simți deși toți vorbesc despre același lucru. Discuția de o oră cu ele m-a făcut să preiau frâul gândurilor să mă mobilizez și să le dau o nouă direcție.

Ce am de gând să fac mai departe:

  • Organizez mai multe întâlniri online cu freelancerii din comunitate – în curând detalii pe NO.MAD Talks
  • Scriu cum mă simt și mă eliberez de tensiune
  • Îi aloc stării de panică 30 de minute în fiecare dimineața. Sfatul pe care l-am primit de la Andreea Baudici și pe care o să-l aplic de mâine. Îți e frică că viața îți este amenințată? Acordă-i acestei frici 30 de minute și fă-ți tot felul de scenarii pe care tu le controlezi, apoi ocupă-ți timpul cu activități creative, care îți vor duce gândurile departe.
  • Mă reîntorc la programul normal de lucru.

 Ce am aflat despre mine în ultimele 7 zile de autoizolare

  • Pot să car cinci plase în același timp și făina nu este o prioritate
  • Tot corpul reacționează la ce îi spun gândurile mele. Când mă gândeam că sigur am coronavirus începusem să simt de nicăieri stări febrile și dureri în gât
  • După șapte zile în casă cel mai tare îmi e dor să mă plimb pe străzi până obosesc
  • Pot să dorm mai mult decât aș fi crezut
  • Cu cât îți place mai mult de tine, cu atât treci mai ușor prin izolare
  • Când n-ai altceva de mâncare, chiar ți se pare delicios ce gătești

*M-am decis să mă autoizolez 14 zile după ce am aflat că prietenul meu a intrat în contact cu o persoană cu coronavirus. Momenten suntem amândoi bine, fără simptome. Astăzi am intrat în a șaptea zi.

Related Posts

1 Comment

  1. Andra Simionov

    Buna Iunieta! Articolul tau mi-a facut un mare bine – si eu am aceeasi stare de panica care ma copleseste fara sa am motive rationale, asa ca am inceput si eu de azi sa-i acord 30 de minute!
    Esti un om extraordinar, iti urmaresc postarile de multa vreme si sunt convinsa ca aceasta incercare va scoate si ce e mai important pentru tine in prim-plan, dincolo de frica si ganduri nasoale. Pe mine m-a ajutat sa recitesc cartea „Omul in cautarea sensului vietii” a lui Victor Frankl si planuiesc sa reiau „Calatoria catre sine” scrisa de Irvin Yalom. In plus, il ascult pe Paul Olteanu in podcastul „Mindarchitect.ro” si inteleg mai bine ce se petrece in capsorul meu si cum elefanul tropaie nelinistit in vremuri de criza. Cine stie, poate au ecou si in mintea ta si vei reusi sa-ti readuci cainele de paza cu blandete pe pozitii ferme.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.