Ce aș face diferit dacă aș da timpul înapoi!

Ce aș face diferit dacă aș da timpul înapoi!

Săptămâna asta m-a invitat Alex Negrea să discutăm despre freelancing. Dacă nu ați văzut încă video-ul este disponibil aici. Am primit mai multe întrebări la care am răspuns sincer și spontan, însă întrebarea  “Ce ai face diferit dacă ai lua totul de la început?”, mi-a dat mai mult de gândit. După ce am plecat de la discuția cu Alex, m-am oprit în mijlocul străzii, am închis ochii și am încercat să rememorez trecutul. Mi-a plăcut să iau deciziile din nou, de data asta bazate pe experiența acumulată până acum. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi calmez picioarele care tremurau ca două fire de iarbă de fiecare dată când răspundeam la un mail cu noua mea semnătură.

Alte câteva lucruri pe care le-aș face altfel:

  1. Mai puțin stres

Mama are o vorbă pe care mi-o spune de fiecare dată când mă simte puțin pierdută: “Toate se întâmplă la timpul lor, nu mai grăbi lucrurile.” Recunosc că, deși îmi repet în minte destul de des sfatul ei, nu îl prea respect. Așa că de multe ori am fost grăbită în decizii: am început să lucrez fără contracte, am spus “da”chiar dacă am primit mai puțin bani, m-am stresat când clientul a întârziat să răspundă la mail, m-am supărat când am primit primul refuz, m-am întristat când s-a încheiat o colaborare. Dacă m-aș întoarce în trecut, mi-aș spune să stau liniștită că totul se rezolvă, vor apărea alte colaborări mai solide și mai frumoase.

  1. Personal nu este egal profesional

Când lucrezi pe cont propriu te identifici cu munca ta. Așa că bariera dintre mediul personal și cel profesional se subțiază destul de tare. Dacă m-aș întoarce la început, mi-aș spune să nu iau feedback-ul personal și să fac diferența între timpul dedicat muncii și timpul dedicat mie.

  1. Grijă mai multă la bani

Încă nu-mi explic de ce, dar îmi place senzația că nu știu ce venituri o să am luna viitoare. Poate pentru că sunt destul de optimistă și mă gândesc că o să fie mai bine. Cu tot optimismul meu, la începutul anului mi-a fost destul de greu. Un client mi-a întârziat plata sașe luni, alt client s-a decis să îmi împartă factură în 12 facturi mai mici și tot așa. Din cei cinci clienți pe care îi am, am rămas să mă bazez pe trei care nu îmi aduceau venituri foarte mari. Am fost supărată, m-am gândit să renunț. Însă la încurajările prietenilor mei nu am făcut-o. Am pus în balanță timpul liber pe care îl am și câștigul mediu cu acești trei clienți. Mi-am dat seama că este echitabil, îmi ajung banii să îmi plătesc chiria și îmi mai rămân pentru lucrurile necesare în fiecare lună. Ce mă deranja pe mine era că aceste câștiguri nu îmi permiteau să-mi pun bani deoparte și să călătoresc. După ce anul trecut am plecat în 10 destinații, tot din banii câștigați prin proiecte de comunicare. Dar asta a însemnat să fiu iresponsabilă, să-mi golesc conturile și să nu am nimic deoparte pentru lunile în care clienții nu plătesc. Deci, dacă aș da timpul înapoi mi-aș punem bani deoparte, măcar 1000 – 2000 euro pe care să-i am pentru zile negre.

  1. Mi-aș acorda un salariu

Tot la capitolul bani, aș aplica un lucru învățat în primul meu an. Indiferent de suma pe care o fac lunar, mi-aș acorda un salariu, iar restul banilor i-aș ține pentru investiții în blog, proiecte sau pentru evenimente.

  1. Aș scrie mai mult despre proiectele pe care le fac

Am fost destul de timidă în promovare, încă sunt. În sensul că, într-un an de zile, am scris un singur articol pe blog despre proiectele pe care le-am realizat, îl găsiți aici. Îmi place mai mult varianta în care clienții mă găsesc pe mine și nu eu pe ei, dar cred mult și în această regulă nescrisă a PR-ului “Dacă tu nu vorbești despre tine, nimeni nu o s-o facă.”

Cam asta aș face eu diferit, dacă ești freelancer și tocmai ai citit articolul, te invit să răspunzi la întrebare. Chiar sunt curioasă care sunt lucrurile pe care tu le-ai face altfel.

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *